Mirketler #HayvanlarAlemi

Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde, mirketlerden bahsedeceğiz. Mirketler hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Mirketler, sevimli görüntüleriyle şuan yeryüzünde yaşayan en popüler hayvanlardan bir tanesidir. Genelde belgesellerde görmeye alışık olduğumuz mirketleri, bir de yakında tanıyalım.

Mirketler; genel yaşam alanları Afrika olan memeli bir hayvan türüdür. Topluluklar halinde yaşarlar. Oldukça sosyal canlılardır.

Yapı olarak, gelincik ve sansarlara benzerler. Ortalama 30-35 cm uzunluğunda olurlar. Ortalama ömürleri 14 yıl kadardır. Etçil olarak beslenirler. Topluluk içinde çok sıkı bağları vardır. Her üye diğerlerini tanır ve bir iş bölümü çerçevesinde yaşarlar.

Nöbet tutmaları meşhurdur. Mirket kolonilerinde, her dakika en az 2 gözcü olmak zorundadır. Bu gözcüler iki ayakları üzerinde dikilir ve olası tehditlere karşı etrafı gözlerler. Tehdit olması durumunda koloniye çağrı yapar ve yuvalarına kaçarlar. Bu sayede mirketler, aralarındaki bu güçlü bağı bir savunma mekanizmasına çevirmişlerdir.

En büyük düşmanları, yırtıcı kuşlardır. Bu nedenle; yuvalarını toprak altına yaparlar. Kazma konusunda oldukça iyilerdir. Çok hızlı bir şekilde toprak altına tünel açabilirler.

Ortalama 10 dakikada; toprağın 1.5-2 metre altına kazarak inebilirler. Geceleri yuvalarında geçirir, gündüzleri ise avlanmaya çıkarlar.

Genel beslenme ritüelleri; solucanlar, akrepler, kurbağalar, küçük yılanlar ve sürüngenlerdir. Koku alma konusunda çok gelişmişlerdir. Bu nedenle avlanmakta zorlanmazlar. Yedikleri akrep ve yılan benzeri zehirli hayvanlara karşı bağışıklıkları vardır.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir