Pitonlar #HayvanlarAlemi

Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde, pitonlardan bahsedeceğiz. Pitonlar hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Piton yılanları, Dünya’da yaşayan tüm yılan türleri arasında en büyük türlerden biridir. Dünya’nın en büyükleri olan anakondaların ardından ikinci sırada pitonlar gelmektedir. Ayrıca yılan türleri arasında, en çok bilinen türlerin başında gelmektedir. Bu şöhretlerinin sebebi ise şüphesiz; 10 metreye kadar çıkabilen uzunluklarıdır.

Bu kadar büyük ve heybetli olmalarına rağmen, zehirsiz bir türdür. Vücutlarında, diğer yılanlarda bulunan zehir bezlerinden bulunmaz. Avlarını, aynı anakondalar gibi boğarak öldürürler. Avlarını boğarken, inanılmaz bir güç uygularlar. Bu güç sayesinde; avlarının kemikleri kırılır ve yutmak için daha uygun bir pozisyona gelir.

Hareketi çok sevmezler. Büyüklüklerinin bir dezavantajı olarak oldukça hantal bir türdür. Avlarını sindirirken bile, hareketsiz kalmayı tercih ederler. Aç olmadıkları zamanlarda, onları hareket ederken görmek oldukça düşük bir ihtimaldir. Sindirimleri de oldukça yavaştır. Bu nedenle; çok sık avlanma ihtiyacı duymaz ve uzun süre açlığa dayanabilirler.

Avlarını yutarken, tükürük benzeri özel bir sıvı salgılarlar. Bu sıvı sayesinde, avlarını rahat bir şekilde yutabilirler. Ve yine bu sıvı sayesinde, sindirimleri bir nebze daha hızlı bir hale gelir. Ama genel olarak sindirimleri oldukça yavaştır.

Ortalama 9-10 metreye kadar uzayabilirler. Bu boyutlardaki bir piton yılanının ağırlığı ise, 100 kg’a ulaşabilir. En büyük piton türü; Kafesli Piton olarak bilinmektedir.

Genel olarak piton türleri oldukça büyüktür. Ancak istisnalar da vardır. Çok küçük piton türleri de, günümüzde yaşamaktadır. Hatta boyları 1 metreye ulaşamayan türler dahi mevcuttur.

Geyikler, Antiloplar ve tam gelişmemiş timsahlar dahil çok geniş bir besin ritüeline sahiplerdir. Hal böyle olunca bir geyik avlayınca, aylarca birşey yemeden yaşayabilirler.

Ortalama yaşam süreleri 70-80 yıl kadardır. Tüm hayvanlar içerisinde, en uzun ömürlü hayvanlardan biridir.

En çok; Asya, Afrika ve Avustralya üzerinde görülürler. Genel yaşam alanları; sulak, bataklık veya ormanlık alanlardır.

Yumurta ile çoğalırlar. Dişi bir piton, tek seferde 50-60 yumurta bırakabilir. Ve 2-3 ay süren bir kuluçkaya yatar. Ve dişi piton, kuluçka dönemi boyunca beslenmeye çıkmaz. Yumurtalar kırılana kadar, kuluçkadan ayrılmaz.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir