Çakallar #HayvanlarAlemi

Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde, çakallardan bahsedeceğiz. Çakallar hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Çakallar, köpekgiller ailesine mensup bir hayvan türüdür. Genelde su kaynaklarının yakınlarında, kırsal ve taşlık alanlarda yaşarlar. Dünya’nın hemen her bölgesinde görülebilirler.

Tilkilere nazaran daha büyük bir tür olduğunu söyleyebiliriz. Tilkilerle çok karıştırılırlar. Ancak hem büyüklükleri hemde tilkilerin tüylerinin daha parlak olması, onları tilkilerden ayırır.

Genellikle sürü halinde gezerler. Tek eşli canlılardır. Ve aile kavramı, onlar için oldukça önemlidir.

Leşçi olarak bilinirler. Avlandıklarına çok nadir rastlanır. Zaten avlanmak için yeterince cesarete ve güce sahip değillerdir. Tek tük avladıkları hayvanlar da fare ve tavşandan öteye gidemez. Genel olarak diğer büyük yırtıcıların, arkalarında bıraktıkları leşler ile beslenirler.

Çakallar, evcilleştirilmesi imkansız bir türdür. Köpekgiller familyasına ait olmaları, bu gerçeği değiştirmez.

Sırt kısımları ile gövdeleri, birbirinden farklı renklerdedir. Genellikle sarı, turuncu ve kahverengi tonlarında bir kürke sahiptirler.

Ortalama, 35-65 cm arasında değişen bir uzunluğa sahiptirler. Kuyrukları ile beraber hesaplandığında ise, 100 cm uzunluğa sahip oldukları söylenebilir. Vücutlarına oranla, kuyruklarında bulunan tüyler daha sık ve uzundur. Ortalama kiloları ise 10 kg olarak bilinmektedir.

Korkak ve sinsi yapılı hayvanlardır. Meşhur isimleri ise, yine bu sinsiliklerinden gelmektedir. 🙂 İnsanlardan korkarlar. Eğer bir çakalla karşılaşırsanız, endişelenmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Kuyrukları, çok pis bir koku salgılar. Aynı kokarcalar gibi, çakallar da oldukça pis kokan bir türdür.

Genellikle ekim aylarında üreme eylemlerini gerçekleştirirler. Dişi çakal, 60 gün süren bir gebelik geçirir. Güvenli gördükleri bir mağarada doğum işlemi gerçekleşir. Ortalama 6-8 kadar yavru doğurur. Üç gün sonra gözleri açılan yavrular, 1 ay boyunca anne sütü ile beslenir. Daha sonra anne ve baba, buldukları yiyecekleri yuvaya taşıyarak yavruların et yemesine yardım ederler. Anne sütünü tamamen bırakmaları, 2 ay sürer. 5 aylık olduktan sonra ise, anne ve babadan bağımsız hareket etmeye başlarlar. Çakallarda üreme erginliği ise 20 ay sürer.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir