Ağaçkakanlar #VahşiYaşam

Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde, ağaçkakanlardan bahseceğiz. Ağaçkakanlar hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Ağaçkakanlar, ağaçkakangiller familyasına mensup bir kuş türüdür. Genellikle; Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtasında görülürler. Genel yaşam alanları ormanlar, park ve bahçelerdir.

Ortalama uzunlukları 15-20 cm kadardır. Sırt tarafları siyah yada yeşilimsi tüyler ile kaplıdır. Karın bölgeleri ise krem rengidir. Sırtlarında ise krem renginde benekler bulunur.

İnce ve sivri bir gagaları bulunur. Bu gagaları ile ağaçlarda yaşayan böcekleri avlarlar. Genellikle karınca ve zararlı böcekler ile beslenirler. Yuvalarını ise yine bu ince ve sivri gagaları ile yaparlar. Ağaçların gövdesine vurdukları gaga darbeleri ile, oyuklar açar ve buraları yuva olarak kullanırlar.

Günümüzde yaşayan 200 tür ağaçkakan vardır. Ortalama 4-12 yıl kadar ömürleri vardır.

En büyük ağaçkakan türü; Emperyal Ağaçkakan’dır. Boyları ortalama 48-58 cm arasında değişir. Ağırlıkları ise 360-560 gram arasında değişir.

En küçük ağaçkakan türü; 7.5 cm boyu ile Bar Göğüslü Piculet’tir. Ağırlıkları yalnızca 8-10 gram kadardır.

Ağaçkakanların gagaları kadar, dilleri de ilgi çekicidir. Uzun ve yapışkan dilleri sayesinde böcekleri zorlanmadan avlarlar. Dilleri ortalama 10 cm’dir. Ve bu uzunluk gagalarının 3 katına eşdeğerdir.

Çok agresiftirler. Asosyal bir yaşam prensipleri vardır. Kendi türleri de dahil olmak üzere, kimseye tahammülleri ve eyvallahları yoktur. 🙂

Bir ağaçkakan, saniyede 20 gaga darbesi vurabilir. Günde ortalama, 10 bin gaga darbesi vurabilirler. Baş kısımları adeta bir kas yığınıdır. Bu kaslar ayrıca, ağaçkakanın beynini de koruma vazifesi yapıyor. Hızlı gaga darbeleri yaparken, ağaçkakanların beyni hasar görmüyor.

Göç kuşları değillerdir. Israrlı bir şekilde, seçtikleri bölgede yaşamaya devam ederler. Yuvalarını terketmeleri için, sadece çok önemli bir tehdit olması gerekmektedir.

Tek eşli kuşlardır. Erkek ile dişi yuva yapımında birlikte çalışır, yavruların bakımı ile de birlikte ilgilenirler. Kuluçka süreleri 11-14 gün kadar sürer. Her seferinde 2-5 adet yumurtlarlar. Yavrular ise ortalama 20-30 gün içerisinde yuvadan ayrılır.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir