Penguenler #VahşiYaşam

Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde penguenlerden bahsedeceğiz. Penguenler hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Hayvanlar aleminin, en sevimli hayvanlarının başında gelir penguenler. Güney Yarım Küre, penguenlerin doğal yaşam alanlarıdır. Burada sürüler halinde penguenlere rastlamak mümkündür.

Penguenler, uçamayan bir kuş türüdür. Günlerinin büyük bir bölümünü suda avlanarak, diğer bölümünü ise karada dinlenerek geçirirler. Toplamda 17 adet penguen türü bulunmaktadır. Ve bu 17 türün, 13 tanesinin nesli tehlike altındadır.

Penguenlerde erkek ve dişi birbirine çok benzer. Bu nedenle, cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur.

En büyük penguen türü; İmparator penguenlerdir. Boyları 120 cm’e kadar çıkabilir. En küçük tür olan; Küçük Mavi penguenlerinin ise boyları sadece 40 cm civarındadır. En hızlı penguen; Papua penguenidir. Su içerisinde saatte 35 km hızla yüzebilirler.

Penguenlere ait en eski fosiller, bundan tam 60 milyon yıl öncesine ait. Bu sevimli canlılar, 60 milyon yıldır Dünya üzerinde yaşamaya devam ediyorlar.

Penguenlerin tuhaf bir özelliği ise; bol bol çakıl taşı yutmalarıdır. Yuttukları bu çakıl taşları, hem sindirim sistemlerini rahatlatmakta hem de daha iyi bir dalış yapmalarına yardımcı olmaktadır.

Penguenlerin tüyleri su geçirmez. Ancak bunun da bir bedeli var. Eğer hergün 1-2 saatlerini ayırıp, tüylerini temizlemezlerse bu özelliklerini yitirebilirler. Günlük penguen rutinleri arasında; tüy temizliği önemli bir yere sahiptir.

Penguenlerin dişleri yoktur. Avlanmada gagalarını kullanırlar. Ve hem gagalarının hemde dillerinin üzerinde dikenler vardır.

Penguenler etobur canlılardır. Günlerinin büyük bir kısmını, balık, kalamar ve diğer deniz canlılarını avlamaya harcarlar. Su içerisinde çok iyi birer avcıdırlar. Hem çevik hemde zekidirler.

Çok sosyal canlılardır. Koloniler halinde yaşarlar. Bazı penguen kolonileri, 20 milyona kadar ulaşan nüfuslara sahip olabilirler.

Bazı kuş türleri, tüylerini parça parça yenilerler. Ancak penguenlerde durum farklıdır. Penguenler, yılda bir kez tüylerinin tamamını 1 hafta içerisinde değiştirirler. Bu süre zarfında denize girmezler. Buna ”katastrofik tüy yenileme” adı verilir.

Bazı penguen türlerinde, anaç olan erkektir. Erkek kuluçkaya yatarken, dişi avlanmaya çıkar. Bu nedenle üreme dönemlerinde dişiler, daha kısa ve şişman erkekleri tercih ederler. Bunun nedeni ise; kuluçkanın daha başarılı olmasını istemeleridir.

Kara hayatında penguenlerin doğal bir düşmanı yoktur. Çok istisnai durumlar dışında, kara üzerinden herhangi bir saldırıya uğramazlar. Bu nedenle, insanlardan da korkmazlar. Penguenleri ziyaret etme gibi bir fırsatınız olursa, onlara rahatlıkla yaklaşabilirsiniz.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir