Ayılar #VahşiYaşam

Merhaba dostlar,

Serinin yeni bölümünde ayılardan bahsedeceğiz. Ayılar hakkında, farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Ayılar, kara hayatının en güçlü ve vahşi hayvanlarından birisidir. Dünya’nın hemen hemen her yerinde yaşamaktadırlar. Memelilerin etçiller takımına ve tabanlarına basarak yürüyenler grubuna dahildirler. Ne ilginç grup ismi ama 🙂

Ayılar, dev cüsselerine rağmen iki ayağı üzerinde durabilirler. Arka bacakları çok kalın ve kuvvetlidir. Yuvarlak bir kafaya ve kafalarına göre kısa bir boyun bölgesine sahiptirler. Burunları uzun, gözleri ise kafalarına oranla ufaktır.

Vücutları büyük bir kürkle kaplıdır. Bu sayede soğuktan ve sıcaktan derilerini koruyabilirler.

Bacakları da vücutlarına oranla biraz kısadır. Özellikle ön bacakları arka bacaklarından daha kısadır. Buna rağmen çok hızlı koşuculardır. Saatte 48 km hızla koşabilirler. Ayının hantallığına güvenerek sakın koşarak kaçmayın. Zira en hızlı insan maksimum 36 km hızla koşabilir.

En küçük ayı türü; Malaya ayılarıdır. Bu ayılar ortalama 35-40 kg arasında bir ağırlığa sahiptirler. En büyük ayı türü ise; Alaska iri boz ayısıdır. Bu ayı ortalama 750-800 kg arası bir ağırlığa sahiptir.

Çok iyi birer yüzücüdürler. Özellikle sulak bölgelerde yaşayan ayı türleri, su içerisinde balık avlamada ustalaşmıştır.

Ayılar, hepçil canlılardır. Hem et, hem ot hemde gerektiğinde kendi leşleri ile beslenmekten çekinmezler.

İri cüsselerine rağmen, tırmanma konusunda da olcukça iyidirler. Kovaladıkları bir av, ayıdan kurtulmak için ağaca çıkmak isterse bu iyi bir seçim olmayabilir. Ağaçlara tırmanma konusunda da, bir leopar kadar olmasa bile ustalaşmıştırlar.

Bir tehlike olduğunda yada başka bir hayvanı korkutmak istediklerinde: iki ayakları üzerine kalkarlar. Bu durum, onları daha büyük ve heybetli gösterir. Ve karşılaştıkları hayvanı korkutmalarını sağlar. Koşarken ise, dört ayağını birden kullanırlar.

Ayıların kış uykuları meşhurdur. Kış mevsimi geldiğinde, 2 aydan 6 aya kadar uykuya yatarlar. Zaten yiyecek bulmanın zor olduğu bir mevsimde, en azından uyuyarak açlık hissetmeyerek geçirirler. Zaten kışa girmeden önce yüksek miktarlarda besin depolarlar. Yağa dönüşen bu besinler, kış uykusu boyunca ayıları hayatta tutmaya yeter.

Her ayağında 5’er adet pençe bulunur. Ve bir pençe darbesi, bir insanı öldürebilecek kadar kuvvetlidir.

Ayılar asosyal hayvanlardır. Sürüler halinde yaşamayı pek sevmezler. Bazı durumlarda küçük gruplar olabilir. Bu da nadiren ebeveyn ve yavrulardan oluşur. Ama çoğu zaman sadece anne ve yavruları beraber yaşarlar. Tabii o da belli bir süre.

Ayıların da doğal düşmanları insanlardır. Vahşi doğada ayıların pek fazla rakibi yoktur. Hiçbir yırtıcı hayvan, bir ayıya bulaşmak istemez. Yada onu avlamak için çaba sarfetmez. Ama insanoğlu, postları için her yıl binlerce ayıyı katlediyor. Duvara asılacak bir ayı postu için, canice bu hayvanları katletmeye devam ediyorlar.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir