Kangurular #VahşiYaşam

Merhaba dostlar, 

Serinin yeni bölümünde kanguruları inceleyeceğiz. Kangurular hakkında farklı kaynaklardan topladığım bilgileri sizinle paylaşacağım.

Kangurular, Türkiye’de sadece hayvanat bahçelerinde görebileceğiniz bir hayvan türüdür. Sadece Türkiye değil, Dünya’nın birçok ülkesinde de durum bu şekildedir. Sadece bazı ülkelerde yaşarlar. Anavatanları ise herkesin bildiği gibi, Avustralya’dır. Kanguru denilince akla ilk Avustralya, Avustralya denilince de akla ilk kangurular gelir. Tabiri caizse sucuklu yumurta ne ise, Avustralya ile kanguru da o anlama gelir. 🙂

Kangurular yürüyemezler. Bir yerden bir yere gidecekleri zaman, uzun arka ayakları ile zıplayarak hareket ederler. Ön ayakları fazla gelişmemiştir ancak arka ayakları çok güçlüdür. Bu nedenle sürekli olarak zıplamak, onlar için zor değildir. Bunun yanı sıra kuyrukları da oldukça güçlüdür. Hem dengelerini sağlamak hemde 3. bir bacak olarak, kuyruklarını kullanırlar.

Kanguru eti yenilebilir. Tabii yenilmese çok daha hoş olabilir. Günümüzde Avustralya, toplam 55 ülkeye kanguru eti ihraç etmektedir.

Kanguruların ter bezleri yoktur. Bu yüzden terlemezler. Serinlemek istediklerinde ise ön ayaklarının pençelerini yalar ve karınlarına sürerler.

Üreme konusunda oldukça başarılıdırlar. Eğer yaşadıkları ortamda şartlar uygun ise, yeterli yiyecek ve içeçek olan bir ortama sahipler ise; 5 yıl içinde nüfuslarını 4 kat artırabilirler. Kangurular günde 3-5 kez cinsel ilişkiye girebilirler. Bu kadar çok üremelerinin başlıca sebebi ise, hareketli cinsel hayatlarıdır.

Kangurularda gebelik süresi 31-36 gün arasıdır. Oldukça kısa süren bir gebeliğe sahiptirler. Bebek kangurular ise ilk doğduklarında çok küçüktür. Bebekler zamanlarının büyük bir kısmını, annelerinin meşhur keselerinde geçirirler.

Dünya’da 60’dan fazla kanguru türü bulunmaktadır. Ve bu türlerin tamamı otobur hayvanlardır. Suya çok fazla ihtiyaç duymadan, sadece çimenlerle beslenerek su ihtiyaçlarını çimenlerden karşılayabilirler.

Kanguruların çok bilinmeyen en ilginç özelliği; dişi bir kanguru, yavrusu doğmadan önce onun cinsiyetini belirleyebilir. Belki de böyle bir özelliğe sahip olan tek hayvanlar kangurulardır. Bir annenin yavrusu doğmadan önce, erkek veya kız olmasını sağlayabildiğini düşünün. Bu oldukça önemli bir özellik.

Kangurular oldukça sosyal hayvanlardır. Genellikle 3-4 bireylik gruplar halinde dolaşırlar. Buna ek olarak 100 adet kanguruyu da bir arada görmek mümkündür.

Bir kanguru saatte 50 km hıza ulaşabilir. Ve bir zıplaması ile 3 metreye kadar ileri gidebilir. Oldukça hızlı ve çevik hayvanlardır. Genelde koşarken zıplamayı tercih ederler ancak küçük çaplı hareketlerde kuyruklarını kullanırlar.

Ortalama ömürleri 18-20 yıl arasındadır. Nadir de olsa 20 yıldan fazla yaşayan kangurular bulunmaktadır.

Boyları yaklaşık 1.5 metredir. Kuyruk uzunlukları ise 1 metre civarındadır. Vücutlarının büyük bir kısmı, kaslardan oluşmaktadır. Oldukça güçlü bir hayvan türüdür.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir