Leoparlar #VahşiYaşam

Merhaba dostlar,

Serimizin yeni bölümünde, kedigiller ailesinin aslan ve kaplandan sonra gelen en büyük üyesini inceleyeceğiz. Leoparlar hakkında farklı kaynaklardan topladığım bilgileri, sizlere aktarmaya çalışacağım.

Leoparlar, diğer kedigiller gibi etçil bir memeli türüdür. Leopar olarak anılmalarının yanı sıra; pars olarak da bilinirler. Yaşam yerleri genel olarak; Afrika, Asya ve Avrupa’dır. Sarımtırak bir deriye ve derilerinin üzerinde bulunan siyah beneklere sahiptirler. Bu siyah benekler, gül desenine benzetilir. Benekleri olmayan tamamen siyah leopar türleri de vardır. Ve onlar da pars olarak bilinir. Genel yaşam alanları; kayalık bölgeler ve ormanlardır.

Ormanlık bölgeleri tercih etmelerinin bir sebebi var. Leoparlar, çok iyi birer tırmanıcıdırlar. Eğer bir leopar ile karşılaşırsanız, bir ağaca tırmanarak ondan kurtulamazsınız. Ve sıçrama eşikleri de oldukça yüksektir.

Leoparlar, ortalama 1.5 metre uzunluğa ve 50-90 kg bir ağırlığa sahiptirler. Leoparları diğer kedi türlerinden ayıran en önemli uzuvları ise kuyrularıdır. Kuyrukları yaklaşık 1 metredir. Ve kuyruklarıyla beraber uzunlukları, 2.5 metreyi bulmaktadır.

Ortalama bir leopar ömrü, 20 yıldır. Genel olarak antilop ve ceylanları avlarlar. Yakaladıkları avlarını, diğer yırtıcılara kaptırmamak için ağaçların tepesinde tüketirler. Leopardan daha büyük olan akrabaları aslan ve kaplan, leopar gibi ağaca tırmanamazlar. Leoparlarda bu yeteneklerini bir avantaja çevirirler. Diğer kardeşleri çitalar gibi, yakaladıkları avı kimseye kaptırmamak için hızlı bir şekilde tüketmek yerine, bir ağaç tepesinde keyfini çıkartarak tüketirler. 🙂

Bir leopar saatte 58 km hıza ulaşabilir. Ve bu hızlarının yanı sıra, 6 metreye kadar sıçrayabilirler. Bunu, kaslı vücutları sayesinde zorlanmadan yapabilirler.

Leoparlar, yalnız avcılardır. Leoparları diğer kediler gibi birlikte göremezsiniz. Çiftleşme dönemlerinde dahi, dişi ile erkek çiftleştikten sonra yollarına yalnız devam ederler. Her leoparın kendi bölgesi vardır. Bölgelerini ağaçlara kokularını bırakarak ve idrarlarını yaparak gösterirler.

Genel olarak gece avlanırlar. Gündüzleri ise ağaç tepelerinde dinlenirler. Keyiflerine oldukça düşkündürler.

Leoparlar, aynı kaplanlar gibi iyi birer yüzücülerdir. Suda avlanmayı severler. Genel olarak balık ve yengeç avında oldukça başarılıdırlar.

Herhangi bir çiftleşme dönemleri yoktur. Yılın her ayında çiftleşebilirler. Dişi bir leopar çiftleşme zamanı geldiğinde, ağaçlara eşsiz bir koku bırakır. Bu koku sayesinde erkek leoparlar o bölgede çiftleşmeye hazır bir eş olduğunu anlarlar. Gebelik dönemleri 3-3.5 ay kadar sürer. Dişiler genellikle 2 veya 3 yavru doğururlar. Yavrular büyüdüğünde ise yine yollarına yalnız devam ederler.

Tehlikede hissetmedikleri sürece, insanlara karşı saldırgan değillerdir. Ama evcil hayvanlara özellikle köpeklere karşı çok agresif davranırlar. Leoparların olduğu bazı bölgelerde, insanların evlerine girerek köpeklerini öldürdükleri bir çok örnek vardır.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

Kaynaklar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir